"Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov, precizând că nu va participa la un guvern interimar înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru iulie. Premierul a amintit, în faţa Parlamentului, de ciocnirile violente de la Sofia între poliţie şi manifestanţi, adăugând că "fiecare strop de sânge este o ruşine pentru noi".

"Nu voi participa la un Guvern în care poliţia bate oameni şi în care ameninţările cu proteste înlocuiesc dezbaterea politică", a adăugat el. Premierul a mai anunţat că demisia va fi depusă oficial la prânz, după ultima reuniune a Guvernului.

Fostă gardă de corp şi fost primar al Sofiei, Borisov, in varsta de 53 de ani, a devenit premier în urma alegerilor legislative din iulie 2009. El detine centura neagră la karate şi a predat la un club al Ministerului de Interne. Dupa caderea regimului comunist, în 1990, Boiko Borisov şi-a înfiinţat propria companie, Ippon, specializată iniţial în comerţ cu textile, apoi în servicii de pază. El a asigurat astfel securitatea fostului dictator comunist Todor Jivkov după demiterea acestuia, apoi pe cea a fostului rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha, la revenirea lui în 1996, după 50 de ani de exil.

"Am avut şansa unică de a-i asculta, într-o ambianţă informală, atât pe numărul unu al comunismului, cât şi pe antipodul său, fostul monarh. Ceea ce am auzit de la ei m-a ajutat să înţeleg istoria, mecanismele puterii în cadrul economiei şi politicii mondiale", declara Borisov. Ulterior, el a fost desemnat să se ocupe de activitatea operaţională a Ministerului de Interne şi a fost promovat general. Prezent continuu la locul crimelor sau accidentelor, blamând ineficienţa justiţiei, el şi-a asigurat o mare popularitate, mulţi cetăţeni văzând în el "mâna forte" în faţa criminalităţii.

 

În 2005, după ce a fost ales primar al Sofiei, performanţa sa a fost mai puţin convingătoare, nereuşind să rezolve problema tratării deşeurilor şi ambuteiajele monstruoase. În decembrie 2006, el a înfiinţat partidul Cetăţenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB, de centru-dreapta), având o largă susţinere din partea primarilor din ţară şi devenind rapid principala formaţiune de opoziţie.

Datorită carismei sale, Boiko Borisov pătrunde pe scena politică dar încredinţează conducerea operaţională a GERB fostului său om de încredere la Ministerul de Interne, Ţvetan Ţvetanov. În iulie 2009, GERB câştigă alegerile legislative din Bulgaria, iar Borisov devine premier. Parternera lui de viaţă,  Borisov Ţvetelina Borislavova, este bancher. În luxoasa vila pe care cei doi o detin la periferia Sofiei, plină de trofee de vânătoare, fostul premier are trei câini de rasă "ciobănesc bulgar".