'Pur şi simplu nu putem tolera provocările, indiferent de natura lor, acum sau pe viitor. Nicio ţară nu ar trebui să subestimeze fermitatea hotărârii noastre', a explicat Abe într-o alocuţiune în faţa grupului de reflexie CSIS din Washington, la câteva ore după o întâlnire bilaterală cu preşedintele american Barack Obama. 'Nimeni nu ar trebui să pună vreodată la îndoială soliditatea alianţei americano-japoneze', a adăugat Abe.

Pe de altă parte, el a precizat că 'nu are nicio intenţie de a se lansa într-o escaladă' cu autorităţile chineze, care denumesc arhipelagul respectiv Diaoyu. El a făcut apel la Beijing să coopereze şi a calificat relaţiile dintre ţara sa şi China ca fiind 'printre cele mai importante'.

'Uşa mea va rămâne mereu deschisă pentru conducătorii chinezi', a asigurat el. Dar a şi subliniat că Senkaku reprezintă o parte integrantă a 'teritoriului suveran al Japoniei'. La 15 februarie, trei nave guvernamentale chineze au pătruns în apele teritoriale ale arhipelagului, potrivit gărzilor de coastă nipone, o nouă incursiune ce a suscitat mânia guvernului de dreapta a lui Abe.

Beijingul trimite cu regularitate vase, dar şi avioane, în jurul Senkaku, de când statul nipon a naţionalizat în septembrie trei din aceste cinci insule din Marea Chinei Orientale, cumpărându-le de la proprietarul lor privat japonez.