"Nu se pune problema să ne cerem scuze, ei ar trebui să îşi ceară scuze pentru ce au făcut" sâmbătă, a spus Mark Rutte. "Este o cerere absolut imposibilă şi nebunească", a adăugat el.

In acelasi timp, premierul a calificat ca "inacceptabile" afirmaţiile preşedintelui turc, care a denunţat"rămăşiţe ale nazismului", după expulzarea ministrului turc al familiei, Fatma Betul Sayin Kaya, care a ignorat solicitarea autorităţilor olandeze de a nu veni la Rotterdam.

"Această ţară, după cum a subliniat primarul Rotterdamului, a fost bombardată de nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial", a mai declarat Rutte. În timp ce apeluri la un nou miting duminică seară circula pe reţelele sociale, prim-ministrul a făcut un apel la calm.

"Păstraţi-vă calmul. Aici sunteţi în Olanda, avem o viaţă minunată în societatea în care este integrată o mare parte a olandezilor de origine turcă", a afirmat el într-un mesaj adresat populaţiei.

In acest context, preşedintele Erdogan a avertizat că Olanda "va plăti" pentru aceste decizii. Într-un discurs susţinut în localitatea Kocaeli, în estul ţării, Erdogan s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea atenuării tensiunilor în relaţiile cu Olanda, care a interzis aterizarea la Rotterdam a avionului la bordul caruia se afla ministrul de externe Mevlut Cavusoglu şi a expulzat-o pe ministrul Kaya. Cei doi oficiali de la Ankara urmau să participe în Olanda la mitinguri organizate de comunitatea turcă pentru a susţine reforma constituţională promovată de Erdogan.

'Ce aţi vrea să rezolvăm ? Să vedem! Deocamdată nu aţi plătit. Mai întâi trebuie să plătiţi factura', a spus Erdogan. In opina lui, Olanda 'nu s-a comportat ca un stat de drept, membru al Uniunii Europene, ci ca o republică bananieră'. Erdogan crede ca Rutte 'sacrifică relaţia cu Turcia pentru alegerile din 15 martie. 'Occidentul şi-a arătat adevărata faţă. Credeam că nazismul s-a încheiat, dar m-am înşelat. De fapt, nazismul de întoarce în Occident', a lansat Erdogan.