O scrisoare in acest sens a fost trimita Comitetului Nobel si publicata in presa suedeza. In mesajul sau, profesorul sustine ca Snowden trebuie sa primeasca aceata inalta distinctie pentru „eroica sa tentativa, pentru care si-a pus, practic, viata in joc”. Svalfors se refera, desigur, la dezvaluirile privind programele de spionaj cibernetic la nivel global ale Agentiei americane de securitate nationala (NSA), aminteste cotidianul britanic.

In opinia profesorului suedez, Snowden „a ajutat lumea sa devina mai buna si mai sigura”. In plus, crede Svalfors, nominalizandu-l pe fostul consultant al NSA, Premiul Nobel pentru Pace si-ar redobandi prestigiul, afectat de inmanarea lui „pripita” presedintelui SUA, Barack Obama, in 2009.

Potrivit precizarilor Daily Mail, avand in vedere ca Svalfors este profesor de sociologie la Universitatea Umea, el are dreptul de a trimite propunerile sale Comitetului Nobel. Snowden se afla in prezent pe aeroportul moscovit Sheremetievo. El a solicitat azil in Rusia, iar acum se asteapta o decizie din partea Kremlinului, care i-a cerut fostului agent in schimbul dreptului de sedere temporara pe teritoriul tarii sa renunte la dezvaluirile sale, care, potrivit presedintelui Putin, aduc mari prejudicii Statelor Unite.