Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) este o coaliţie de organizaţii civice care militeaza in favoarea aderării la Tratatul de interzicere a armelor nucleare si implementarii depline a acestuia. ICAN a contribuit la elaborarea acestui tratat. Cu sediul la Geneva, ICAN a fost lansată în 2007 şi, în prezent, numără 468 de organizaţii partenere din 101 ţări.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit "pentru activitatea sa în scopul de a atrage atenţia asupra consecinţelor umanitare catastrofale ale oricărei utilizări a armelor nucleare şi pentru eforturile sale inovatoare cu scopul de a obţine interzicerea printr-un tratat a acestor arme". Circa 50 de state au lansat în luna iulie anul curent o actiune pentru semnarea unui tratat de interzicere a armei atomice.

Valoarea documentului ramane insa mai degraba simbolica, in conditiile in care nouă puteri nucleare (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord), care deţin în total circa 15.000 de arme atomice, au decis boicotarea tratatului. De asemenea, raza de acţiune a tratatului rămâne limitată, avand in vedere ca va intra în vigoare doar după ce va fi ratificat de 50 de state.

"Nu ne-am incheiat treaba. Munca noastra nu se va termina atât timp cât vor exista arme nucleare", a promis Beatrice Fihn, care conduce ICAN.
Recenta exacerbare a tensiunilor între SUA şi Coreea de Nord privind programul nuclear nord-coreean este, în opinia sa, 'un semnal de alarmă'. "Armele nucleare pot literalmente să conducă omenirea spre sfârşitul  ei", a apreciat Fihn.

"Premiul este un tribut pentru eforturile neîntrerupte ale acelor milioane de membri ai campaniei şi cetăţeni interesaţi din întreaga lume care, încă din zorii erei atomice, au protestat cu tărie împotriva armelor nucleare, insistând că acestea nu pot servi niciun scop legitim şi trebuie interzise pentru totdeauna de pe faţa pământului", a transmis organizaţia la anuntul decernarii Premiului.

"Este de asemenea un tribut pentru toţi supravieţuitorii bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki (...) şi victimele exploziilor nucleare-test din întreaga lume, ale căror mărturii zguduitoare şi sprijin generos au fost esenţiale în obţinerea acestui acord istoric", au adaugat autorii scrisorii.

"Convingerea unor guverne că armele nucleare sunt o sursă legitimă şi esenţială de securitate nu este doar nechibzuită, dar şi periculoasă, deoarece incită la proliferare şi subminează dezarmarea. Toate naţiunile ar trebui să respingă aceste arme complet, înainte ca ele să mai fie folosite vreodată", a subliniat ICAN.

"Spectrul unui conflict nuclear se întrevede încă o dată. Este momentul ca naţiunile să îşi declare opoziţia fără echivoc faţă de armele nucleare", a evidenţiat ICAN, salutand statele care au semnat şi ratificat Tratatul de interzicere a armelor nucleare şi le-a cerut şi celorlalte să facă acelaşi lucru, scrie agerpres.