"Alegătorii au optat duminică pentru un nou început al vieţii politice franceze aşa cum era ea structurată de la începutul celei de-a V-a Republici", a apreciat Les Echos. "Rezultatul scrutinului este ca un cutremur, ale cărui replici vor fi de durată", a estimat, la randul sau, cotidianul catolic La Croix.

Mergand mai departe, jurnalul liberal L'Opinion a subliniat că "alegătorii francezi au deschis, duminică, 23 aprilie, o pagină inedita in istoria celei de-a V-a Republici, eliminându-i de la prezidenţiale pe toţi reprezentanţii partidelor politice care, sub un nume sau altul, au guvernat în deceniile trecute", scrie agerpres.

"Dreapta K.O." a scris cotidianul de dreapta Le Figaro, constatand ca "s-a pierdut ceea ce era de nepierdut". "În timp ce dorinţa de alternanţă, după un mandat de cinci ani considerat dezastruos, nu a fost niciodată atât de puternică, pentru prima dată în istoria sa (dreapta) nu va fi reprezentată în turul al doilea al prezidenţialelor", a adăugat Le Figaro.

În poziţie de favorit, Emmanuel Macron este acum "la o treaptă" de putere, a titrat pe prima pagină Libération. "Turul al doilea se vor înfrunta deci social-liberalismul şi naţionalismul, deschiderea şi închiderea, Europa unită şi Franţa singură", a explicat cotidianul de stânga care a adăugat că, "în principiu, cu ajutorul republicanilor din toate partidele, junele prim al alegerilor a câştigat în faţa zgripţuroaicei".

Dar, a nuanţat imediat publicatia, "FN a realizat cel mai important scor din istoria sa la prezidenţiale. Iar dacă lupta se schimbă într-o confruntare popor-elite, cine poate prevesti rezultatul cu siguranţă? Într-un decor nou, orice este posibil. Altfel spus, vigilenţă". Un "Niciodată" fără ambiguitate barând o poză a Marinei Le Pen se afişează pe prima pagină a cotidianului comunist L'Humanité care lansează acest apel: "Să ne unim pentru a-i bara drumul".