Lovitura de teatru! Crestin liberalul Klaus Iohannis a castigat, spre surprinza generala, alegerile prezidentiale de duminica, din Romania, obtinand un scor zdrobitor fata de contracandidatul sau, Victor Ponta, un social-democrat. Un rezultat care a scos in strada mii de romani, in semn de protest fata de guvern.

Provenit din minoritatea germana, Klaus Iohannis, a carui canditura a fost sustinuta de doua partide de centru-dreapta, a recuperat decalajul de 10 puncte din primul tur de scrutin, castigand detasat cu sprijinul, se pare, al romanilor din strainatate, exasperati de dificultatile care i-au impiedicati sa-si exercite dreptul de vot.

In pofida infrangerii sale, Victor Ponta, a respins ideea demisiei, subliniind ca alianta social-democrata va ramane la putere pana la viitoarele alegeri legislative, prevazute pentru 2016. Mii de persoane au iesit insa in strada la Bucuresti si in alte orase ale Romaniei pentru a cere demisia premierului.

Fost procuror si pilot amator de masini de curse, cel care conduce guvernul incepand din 2012, a incercat sa seduca electoratul cu promisiuni de reducere a impozitelor si de crestere a pensiilor si salariilor.

Citeste si Ce spune PRESA GERMANĂ despre victoria lui Klaus Iohannis: "Este o SURPRIZĂ”

Romania, o tara cu 20 de milioane de locuitori, aminteste La Tribune, a iesti dintr-o perioada de austeritate bugetara impusa in anii crizei financiare internationale. Economia a afisat o crestere anuala de peste 3% in trimestrul al treilea al acestui an, dar coruptia si frauda fiscala continua sa fie un rau endemic.

La fel ca Traian Basescu, Klaus Iohannis, primarul Sibiului care a facut din acest oras transilvanean un centru turistic, se va confrunta cu o majoritate parlamentara ostila, ceea ce risca sa conduca la noi blocaje politice.

Pe durata campaniei sale electorale, Klus Iohannis, profesor de fizica in varsta de 55 de ani, a promis sa pastreze independenta sistemului judiciar si sa consolideze progresele precare realizate in lupta impotriva coruptiei. El s-a angajat, de asemenea, sa promoveze reforme economice si sa schimbe sistemul de sanatate si pe cel al educatiei.