„Ceea ce se intampla in SUA de cativa ani este autodistrugerea cele mai vechi democratii din lume. Tragic este faptul ca aceasta activitate de distrugere este dusa nu de dusmanii democratiei, ci chiar de cei care ar trebui sa o reprezinte si sa o apere – alegatori, partide si politicieni”, estimeaza, in acest sens, Suddeutsche Zeitung.

In opinia publicatiei, „acum, la Washington se dezbate problema finantelor de stat, dar nimeni nu stie daca SUA vor reveni la normal in urmatoarele trei saptamani. Iar tristul adevar este ca, in plan politic, America a dat deja faliment”.

Subiectul este abordat si de Die Welt: „Acutizarea politica din Congres si indisponibilitatea partilor pentru un compromis, au transformat temporar SUA intr-un stat care a esuat. Un stat care trebuie, acum, sa suspende sau sa reduca la minim activitatea guvernului, pentru ca alesii din Congres nu au alocat bani.

Si asta in conditiile in care reputatia Americii si pozitia ei in lume au avut si asa destul de suferit din cauza crizei economice si a nehotararii lui Barack Obama in politica externa. ... Nu mai este nevoie de adversarii mai vechi sau mai noi, in persoana Rusiei si a Chinei, pentru a impinge Occidentul pe scara politicii mondiale. Avem noi singuri grija de asta”, scrie Clemens Wergin in Die Welt.