In Moldova, unionistii au propus ca Transnistria sa fie cedata Ucrianei in schimbul sudului Basarabiei si o parte a Bucovinei, teritorii care intra acum in componenta regiunilor Odesa si Cernauti. Dupa cum precizeaza Vzgliad, o declaratia in acest sens a fost facuta la Chisinau, in cadrul Cogresului "Sfatul Tarii -2", un parlament neoficial alcatuit din 101 deputati si care a fost instituit pentru elaborarea strategiei si a documentatiei de constituire a unui singur stat cu romanii.

"Romania trebuie sa demareze negocieri cu Ucraina pivind schimbul de teritorii. Trebuie sa cedam Transnistria in schimbul sudului si nordului Basarabiei", a declarat unui dintre fondatorii "Sfatului Tarii - 2", redactorul ziarului Uniunii scriitorilor din Moldova, "Literatura si arta", Nicolae Dabija. Potrivit spuselor sale, unirea trebuie realizata pana in martie 2018, cand se implinesc 100 de ani de cand, in 1918, adunarea Statul Tarii a votat unirea cu Romania.

Comentand, publicatia rusa Vzgliad sustine ca, pe langa faptul ca astfel de procese sunt catastrofale pentru Europa de Est prin efectul pe care l-ar putea genera, Romania si Republica Moldova nu au dreptul la pretentii teritoriale. Din punct de vedere al succesiunii, Moldova nu poate fi rupta de Transnistria, iar Romania nu dispune de documente juridice veridice, care sa ateste dreptul ei asupra doua treimi din teritoriul tarii. "Ar trebui sa se gandeasca la propria soarta, decat cum sa inghita Moldova", estimeaza sursa mentionata.

"Aceasta gandire de provincial poate, teoretic vorbind, sa ingroape cateva state est-europene recunoscute de comunitatea internationala. Da-i voie si Ungaria isi va aminti imediat de Transilvania, dar si de Slovacia si Zakarpatie", scrie in incheiere autorul materialului.