Euractiv.com a afirmat joi ca, pe fondul deterioarii relatiilor sale cu Ankara, Washington a hotarat sa isi mute bombele nucleare depozitate pe teritoriul bazei NATO de la Incirlik, in Romania. MAE roman a dezmintit categoric aceasta informatie. Pentagonul a refuzat insa orice comentarii. Consultat de publicatia Gazeta.ru, generalul rus Vladimir Dvorkin a declarat ca pe teritoriul respectivei baze aeriene exista 50 de bombe cu hidrogen B61, in diferite variante. 

Fara a respinge informatia Euractiv.com, analistul Aleksei Fesenko a apreciat, privind lucrurile inclusiv din perspectiva recent deschisei baze de la Deveselu, ca SUA au "ales Romania ca un aerodrom de rezerva pentru intimidarea Rusiei. Sa nu uitam declaratia vicepresedintelui american Jo Biden din 2014, cand a spus ca, drept raspuns la dezvoltarea infrastructurii in Crimeea, SUA vor sustine Romania. Prin urmare, Romania a fost aleasa de americani drept contrapondere la Crimeea", a estimat Fesenko.

Potrivit aprecierilor sale, din punctul de vedere al Moscovei, care a normalizat dialogul cu Ankara, restragerea bombelor armericane de pe teritoriul Turciei ar fi de preferat, dar si o eventuala redislocare in Romania nu ar trebui lasata fara reactie. "O Turcie mai independenta fata de SUA ar fi in interesul nostru. Cred ca ar fi mai bine daca armele s-ar pastra in Romania, dar trebuie reactionat la modul cel mai dur. Rusia trebuie sa-si intareasca prezenta militara in Crimeea", a adaugat Fesenko. 

Alti experti contactati de Gazeta.ru au exclus posibiliatea ca Romania sa devina noul loc de pastrare a bmbelor nuclere americane. "Fara indoiala poate fi si Romania. Cum la fel de bine pot fi si alte state europene membre NATO. Fireste ca o asemenea perspectiva va genera noi ingrijorari la Moscova", crede, spre exemplu, Vladimir Dvorkin.

In schimb, Igor Cehovski, fost inginer sef in trupele de aparare aeriana, are dubii in privind vericitatii articolului din Euractiv.com. "E discutabil, pentru ca la Deveselu nu exista considii si infrastructura potrivita pentru a gazdui un asemenea armament. Daca vor fi retras din Turcia, arsenalul nuclear ar fi dus, mai degraba la una din bazele din Germania. Cum ar fi Ramstein, care intruneste toate conditiile si indeplineste toate normele pentru gazduirea unor bombe cu hidrogen", a estimat Cehovski.

"Sa crezi o astfel de informatie inseamna sa nu stii nimic despre ceea ce presupune pastrarea, deplasarea si controlul armelor nucleare", a completat analistul militar Viktor Murahovski. "Romania nu dispune, pur si simplu, de dotarea speciala necesara. Daca SUA au decis cu adevarat sa-si mute arsenalul, atunci au ales alte baze din Europa, precum Germania, Italia sau Belgia", a estimat expertul rus.