Materialul din Kommersant reda o declaratie a fostului presedinte Basescu, potrivit caruia nici chiar Moscova nu poate impiedica unirea "statelor romane", daca asta isi doresc acestea. Partidul liberal proprezidential al Romaniei a propus o strategie de colaborare, care prevede inclusiv o intregrare a structurilor de stat, adauga publicatia citata. In opinia analistilor de la Chisinau, Bucuresti foloseste criza din Republica Moldova pentru a-si demonstra propria atractivitate si a atrage noi adepti ai ideii unirii, precizeaza Kommersant.

"Suntem o natiune care traieste in state diferite pentru ca asa au hotarat Hitler si Stalin", citeaza cotidianul una dintre afirmatiile facute de Basescu intr-un interviu acordat publicatiei moldovene Deschide. Potrivit acestuia, daca politicienii si cetatenii din cele doua tari decid problema unirii "prim metoda parlamentara sau pe calea referendumului, adica fara forta", nimeni nu se va putea opune.

"Sunt convins ca nici Moscova nu va putea opri unirea", a estimat fostul sef al statului roman. In acest context, Kommersant precizeaza ca, zilele trecute, senatorul liberal Viorel Badea a prezentat, impreuna cu secretarul executiv al PNL, Radu Carp, strategia "Republica Moldova - prioritate a politcii Romaniei". Kommersant arata ca respectiva strategie propune, printre altele, infiintarea unei jandarmerii comune si a unor structuri de politie comune, care sa lupte impotriva crimei organizate, a comertului cu carne vie si a traficului de narcotice, sa ancheteze infractiunile economice.

Documentul a agitat apele la Chisinau, subliniaza cotidianul rus, sustinand ca numerosi observatori locali au vazut in aceasta strategie un plan de asimilare lenta a Moldovei de catre tara vecina. Altii, mai prudenti sunt de parere ca Romania se foloseste de criza din Moldova pentru a-si extinde influenta asupra acestui stat. In acest sens, Kommersantul preia declaratia analistului Dionis Cenusa, care crede ca "pe fondul crizei politice din Moldova, politicienii romani incearca sa-si sporeasca influenta pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, sa puna in practica strategia de unire".