Presedintele american, Barack Obama, a laudat rolul Rusiei in negocierile cu Teheranul, ba chiar a abordat subiectul la telefon cu omologul lui de la Kremlin, Vladimir Putin. Concomitent, practic, Obama si vicepresedintele Joe Biden l-au asigurat pe premierul ucrainean, Arseni Iatseniuk, aflat in vizita in SUA, ca Washington "va respecta promisiunea de mentinere a sanctiunilor impotriva Rusiei pana la indeplinirea totala a celor convenite la Minsk".

Este de la sine inteles ca acordurile de la Minsk nu vor fi niciodata indeplinite in totalitate, iar in Donbas situatia poate in orice clipa degenera intr-o confruntare apriga si incontrolabila. Ceea ce inseamna ca SUA si Uniunea Europeana vor avea mereu un pretext pentru a intari presiunile asupra Rusiei.

Runda anterioara de sanctiuni a avut, fara indoiala, un puternic efect negativ asupra economiei ruse, dar pierderile s-au dovedit suportabile, iar afirmatiile presedintelui Obama, potrivit carora "economia rusa este la pamant, facuta praf si pulbere" a ajuns subiect de glume de ambele maluri ale Oceanului, sustine Gazeta.

Dar Obama mai are timp si, esential, are un intreg arsenal de sanctiuni pe care le-ar putea pune in miscare in caz de necesitate. In acest sens, analistul Serghei Guriev, profesor la Institutul pentru studii politice Sciences Po, a declarat recent la un post de televiziune ca "americanii si europenii i-au informat pe partenerii lor rusi ca o noua agravare a situatiei din estul Ucrainei va antrena sanctiuni considerabil mai ample si, implicit, mai dureroase" pentru economia tarii.

"In conditiile date, pentru declansarea unei crize economice de proportii in Rusia nu este nevoie de prea mult efort", spune expertul rus. Spre exemplu, vine in completare Igor Nujdin, de la Promsviazbank, "poate fi interzis accesul tuturor companiilor ruse la credite occidentale, nu doar a celor inscrise pe lista neagra".

E adevarat, a adaugat el, "o astfel de masura functioneaza si acum, dar cu titlu de provizorie si, de aceea, se folosesc tot felul de scheme ocolitoare pentru a obtine imprumuturi. In plus, Rusia inca mai dispune de resurse interne pentru a combate efectul sanctiunilor. Dar cand blocaju va fi total, iar rezervele proprii se epuiza, catastrofa e servita, daca putem spune asa", a mentionat Nujdin.

Daca Rusia devine parte a conflictului din Ucraina, impotriva Moscovei poate fi aplicat scenariul iranian: decuplarea de la sistemul de plati SWIFT, interdictie la exportul de petrol, punerea sub sechestru a tutoror conturilor ruse din institutiile financiare occidentale. In acest caz, dezastrul va fi absolut, precizeaza expertul.

In alta ordine de idei, aminteste Gazeta, nu trebuie uitata problema avionului doborat in estul Ucrainei. Desi investigatiile nu s-au incheiat, verdictul a fost dat deja. Recent, ambasadorul american in Rusia, John Tefft, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Moskovski komsomolet, ca "noi stim. Pur si simplu stim ca Boeing a fost doborat de separatistii prorusi". Olanda, care ancheteaza cazul, a anuntat ca-si va prezenta concluziile undeva spre sfarsitul anului.

SUA si UE ar putea folosi si in acest caz sanctiuni, iar familiile victimelor ar putea da Rusia in judecata cerand compensatii. A caror suma s-ar putea ridica la zeci de miliarde de euro.

Este Rusia pregatita pentru un astfel de scenariu aproape apocaliptic pentru economie? Din surse, Gazeta a aflat ca la Kremlinu nimeni nu crede ca lucrurile vor evolua din rau in mai rau.