Gazeta.ru precizeaza ca justitia romana a stabilit ca prejudiciu adus de activitatile Lukoil se ridica la 230 milioane de euro, adaugand, in context, ca, in 2012, cea mai mare companie rusa privata a realizat in tara noastra castiguri de 1,34 miliarde de euro.

"E greu de explicat de ce Lukoil a fost luat la intrebari tocmai acum", a comentat analistul Aleksei Kokin, de la firma de consultanta Uralsib. "Cand brusc apar pretentii fata de o firma care lucreaza de multi ani intr-un stat, este un semnal rau", considera expertul.

In opinia lui, pierderea de catre Lukoil a afacerilor din Romania ar constitui un pas inapoi din punct de vedere strategic, pentru ca sud-estul Europei si, in primul rand, Romania si Bulgaria, reprezinta pentru compania rusa o directie strategica.

Contactate de Gazeta.ru, surse din industria petroliera rusa au estimat ca atacul lansat asupra Lukoil poate fi o tentativa de a acaparare a activelor din Romania.

"Romania este, in general, o tara deosebit de corupta. Si este foarte posibil ca in spatele autoritatile sa fie un cumparator care intentioneaza sa preia activele Lukoil din Romania la un pret mic. Atacul favorizeaza, de fapt, interesele acestui cumparator", au apreciat sursele publicatiei Gazeta. ru.

Aceleasi surse au evaluat reteaua de benzinarii Lukoil din Romania la aproximativ 800 de milioane de euro.

In vara acestui an, aminteste Gazeta.ru, Lukoil a anuntat vanzarea activelor sale din Ungaria (75 de benzinarii), din Cehia (44) si Slovacia (19), precum si din Ucraina, unde compania detine 250 de benzinarii si sase baze petroliere. In declaratia de atunci a intreprinderii se spunea ca decizia de vanzare "a fost adoptata in cadrul procesului de optimizare a afacerilor din domeniul desfacerii produselor petroliere".