In acest caz, au fost deja arestate cinci persoane, alte doua fiind retinute. Urmarit de organele de ordine, un al saselea suspect s-a aruncat in aer la Groznii. Toate aceste personaje sunt din Caucaz. Zaur Dadaev, omul care a apasat, se pare, pe tragaci, si Beslan Savanov, care si-a pus capat zilelor, au servit in batalionul cecen Sever, al ministerului de interne.

Poate ca, intr-adevar, anchetatorii au prins pe cine trebuie, dar, in cazul Nemtov, asa numita "urma cecena" nu prea se potriveste, lasand loc de indoieli. O oarecare neincredere care-si gaseste explicatia inclusiv in faptul ca opinia publica din Rusia, obinuita deja cu aceasta tema cecena, reactioneaza cu reticenta. 

Desi numai numele de familie Dadaev da fiori: in 2010, Aslanbek Dadaev a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru asasinarea, la Moscova, a fostului deputat Ruslan Yamadaev; un an mai tarziu, in 2011, Suleiman Dadaev a primit o pedeapsa privativa de libertate de 19 ani pentru uciderea, la Viena, a lui Uman Israilov, fosta garda de corp a liderului cecen Ramzan Kadyrov. Nu s-a spus niciodata din ordinul cui au actionat acesti oameni.

Nici acum nu vom afla cine a vrut ca Boris Nemtov sa taca pentru totdeauna, se intreaba Vedomosti. Mai ales ca, potrivit anchetatorilor, Dadaev si-ar fi recunoscut vina, declarand ca a actionat din motive religioase.

Venind oarecum in completare, Kadyrov a aratat ca-l cunoaste pe Dadaev, un patriot adevarat si o persoana credincioasa, dar care, "ca toti musulmanii, a fost socat si profund jignit de atitudinea revistei franceza Charlie Hebdo si de declaratiile de sustinere a publicarii unor astfel de caricaturi".

Cuvintele lui Kadyrov pot justifica, indirect, crima, dar nu pot explica modul in care presupusii asasini si-au putut duce la indeplinire planul langa zidurile Kremlinului si fara ajutorul serviciilor speciale. Pana cum, constata Vedomosti, toate cazurile cu "amprenta cecena" au vizat lupta pentru influenta sau afaceri. Aici insa este vorba despre uciderea unui politician care nu are legatura cu tema cecena.

"Urma cecena" in cazul lui Nemtov poate fi un fel de "scrisoare adresata lui Putin", dar si "o scrisoare din partea lui Putin", concluzioneaza Vedomosti. Si explica. In primul caz presedintelui i se sugereaza sa adopte o politica mai dura, in al doilea presedintele traseaza niste granite de netrecut.