Metoda militara "ne aruncam in lupta si apoi mai vedem" este cunoscuta de pe timpul lui Napoleon, dar ea presupune o confruntare deschisa. Metoda perfectionata de Kremlin este mai degraba una politica, un fel de combinatie intre o operatiune secreta si Realpolitik. Parafrazand, ar fi ceva de genul "ne aruncam in lupta si apoi vedeti voi ce faceti", scrie cotidianul Vedomosti.

Anexarea Crimeei cu implicarea armatei ruse si a veteranilor serviciilor speciale a permis Moscovei sa pune comunitatea internationala in fata unui fapt implinit de redesenare a granitelor postbelice. Occidentului i s-a propus sa ia lucrurile ca atare. La scurt timp, participantii evenimentelor din Crimeea si-au facut aparitia in Donbas.

Ajutorul nedeclarat al Rusiei si prezenta voluntarilor au destabilizat situatia din estul Ucrainei. Aceasta destabilizare, explica publicatia citata, a devenit un activ al Moscovei, care a primit, astfel, posibilitatea de a angaja tratative de pace. Dar cand razboiul din Donbas si-a epuizat resursele, eforturile au fost directionate spre Siria, unde Putin si-a trimis in septembrie avioanele de lupta.

Negata initial, prezenta lor a fost prezentata ulterior de Moscova drept o miscare diplomatica abila, care a grabit organizarea unei intalniri intre liderul de la Kremlin si presedintele Statelor Unite, Barack Obama. O metoda specifica diplomatiei ruse a gazelor naturale: decizia de construire a unui gazoduct este adoptata inaintea oricaror discutii cu eventualii consumatori. Asa s-a intamplat cu South Stream si Turkish Stream.

La fel si in politica externa. Occidentul nu a acceptat anexarea Crimeei, nu are incredere in dorinta Moscovei de a respecta acordurile de la Minsk. Operatiunea din SIria a generat un val de critici si de semne de intrebare, liderii lumii nereusind sa priceapa adevaratul joc  manevrat de Putin. In schimb, in interiorul Rusiei, politica externa a sefului statului se bucura de o uriasa popularitate.

Kremlinul prezinta totul ca o modalitate de a impune o anumita ordine de zi mondiala, dar fara a ajunge la un final logic al lucrurilor, este de parare analistul Aleksei Makarkin. De fapt, este o incercare de a "se baga in seama, dar care are efect contrar: Rusia si rusii sunt considerati elemente care incalca regulile, de care este bine sa te feresti, cu exceptia unor situatii de forta majora, cand e mai bine sa-i ai alaturi", comenteaza expertul.