1. Federalizarea Ucrainei

Inainte de toate, publicatia mentionata precizeaza ca insurgentii separatisti din Donetsk au primit noi intariri: 1.200 de voluntari, care au efectuat o pregatire de patru saptamani in Rusia in unitatile militare din regiunea Rostov. In plus, subliniaza cotidianul, separatistii dispun de 30 de tancuri si 120 de vehicule blindate.

Gazeta sustine ca armata ucraineana nu are suficiente forte pentru luarea cu asalt a regiunilor Donetsk si Lugansk, fiind vorba de doua zone dens populate. In acelasi timp, nici separatistii nu sunt in stare sa-si impuna suprematia. Cum aceasta situatie nu poate continua la nesfarsit, mai ales pe masura apropierii sezonului rece, Kiev va fi constrans sa accepte negocieri.

Posibil mediator al tratativelor ar putea fi oligarhul Rinat Ahmetov, refugiat la Kiev si care, pe neasteptate, s-a decis sa trimita un convoi umanitar in Donetsk. In cazul in care Moscova va reusi sa obtina sustina noua runda de convorbiri si ele vor da rezultatele scontate, Donbas isi va consolia independenta, dar va ramane in componenta Ucrainei. Va fi un prim pas spre federalizarea statului.

2. Scenariul transnistrean

Varianta vehiculata chiar de presedintele ucrainean, Petro Porosenko, dar care, in opinia analistilor rusi citati de presa de la Moscova, nu are nici o perspectiva de a deveni realitate.

Macar pentru faptul ca, spre deosebire de Transnistria unde populatia este majoritar rusa si unde stationeaza trupe rusesti, in Donetsk si Lugansk nu se poate vorbi despre asa ceva. In plus, un astfel de scenariu ar antrena, cu siguranta, noi sanctiuni occidentale impotriva Rusiei, cu repercusiuni nefaste asupra economiei tarii, ceea ce Moscova nu isi doreste.

3. Infrangerea celor doua autoproclamate republici

Daca Moscova va sista orice sprijin acordat celor doua regiuni, iar Kiev va reusi o mobilizare exemplara a fortelor sale pentru luarea cu asalt a Donetsk-ului si Lungansk-ului, va fi o lovitura dura data autoritatilor de la Kremlin, afirma Gazeta. Moscova va pierde orice putere de influenta asupra Ucrainei si va trebui, intr-un fel sau altul, problema separatistilor, care se vor refugia pe teritoriul ei.

In cadrul acestui scenariu, Moscova trebui sa se astepte la mari neplaceri: pe de o parte este posibila o intensificare a starii de nemulmire in randul "majoritatii" patriotice a populatiei, iar pe de alta, nu este exclusa o profunda divizare a elitelor aflate la putere.

"Prin urmare, Rusia va incerca din rasputeri sa evite o atare evolutie, pentru ca, in ultima instanta, normalizarea, mai devreme sau mai tarziu, a relatiilor cu Occidentul conteaza mai mult pentru bunastarea tarii", explica analistii rusi.

4. Interventie militara a Rusiei

"Trimiterea de trupe in Ucraina constituie o masura radicala, sortita sa conduca la o izolare completa a Rusiei pe plan international si poate chiar la o confruntare directa cu NATO. Kremlinul nu este insa, cel putin in momentul de fata, pregatit sa faca fata unei astfel de provocari", estimeaza istoriul Aleksei Makarkin.

"In ceea ce priveste opinia publica, cel mult 30% dintre rusi ar putea sustine ideea unei razboi. Restul o vor respinge categoric. Daca va fi posibil un compromis rezonabil, fara capitularea celor doua regiuni din estul Ucrainei, el va fi acceptat de majoritatea covarsitoare a populatiei Rusiei. O interventie de amploare este posibila numai daca escaladarea va scapa de sub control, emotiile vor lua locul ratiunii, iar logica razboiului va ajunge mult prea departe", a concluzionat analistul rus.