Conform documentelor secrete transmise presei de fostul agent CIA, Edward Snowden, sistemul Xkeyscore dispune de servere in toate marile capitale ale lumii, inclusiv la Moscova, Beijing si Kiev. Potrivit relatarilor lui Snowden facute pentru cotidianul britanic The Guardian, acest program „i-a permis lui, in calitate de angajat al CIA, sa urmareasca, de la biroul sau, corespondenta electronica a oricui”, inclusiv a oricarui sef de stat (numai daca se stie adresa personala de e-mail a respectivului presedinte), scrie publicatia rusa Kommesant.

Cotidianul Vedomosti precizeaza, la randul sau, ca serverul de la Moscova ar trebui sa se afla in sediul ambasadei SUA, institutie dotata cu „toate mijloacele tehnice de spionaj posibile”. Este o informatie pe care Vedomosti a obtinut-o din partea unor surse ale serviciile secrete rusesti. In opinia lor, ca este asa o demonstreaza harta serverelor Agentiei americane de securitate nationala (NSA), prezente numai in statele unde Washingtonul are reprezentanta diplomatica.

Vedomosti nu a reusit sa obtina vreo reactie nici din partea NSA, nici a ambasadei SUA in Rusia si nici din partea lui Edward Snowden pentru ca, avocatul rus al acestuia, Anatoli Kucherenia, se afla in concediu, iar fostul agent american nu poate fi contactat direct.