New York Times a catalogat aceasta poveste drept „o operatiune minutios pregatita, dar destul de stranie”. Washington Post a pus la indoiala una dintre explicatiile oferite de Putin, si anume ca sotiei sale nu-i place sa zboare cu avionul, amintind ca in tinerete Liudmila a lucrat ca insotitoare de bord pe cursele interne ale Aeroflot. „Dupa toate probabilitatile, este numai o scuza politicoasa, care permite o iesire demna dintr-o situatie stanjenitoare”, a concluzionat Washington Post.

Mergand mai departe, Los Angeles Times, s-a concentrat pe analiza cauzelor care au condus la un astfel de deznodamant. In opinia publicatiei, responsabilitatea pentru esecul casniciei ii revine presedintelui rus, care a fost intotdeauna nepoliticos cu sotia sa. Drept argument, sunt preluate fragmante din cartea „Vladimir Putin: drumul catre putere”, aparuta in 2002 sub semnatura lui Oleg Blotski si unde Liudmila Putina ridica o serie de pretentii fata de sotul sau.

The Guardian nu exclude prezenta unei alte femei in viata liderului de la Kremlin, evocand, in acest context, numele fostei gimnaste Anna Kabaeva (Daily Mail vede o posibila relatie intre Putin si fostul spion Anna Chapman). Ziarul critica, totodata, secremonia excesiva practicata de Kremlin cand vine vorba de viata familiei prezidentiale. „Sunt multe luni de cand Liudmila Putin nu a aparut in public, de parca ar fi fost rapita de extraterestrii. Evident ca in absenta unor informatii credibile, apar tot felul de zvonuri, speculatii si barfe. Divortul dintre Liudmila si Vladimir constitutie o senzatie pentru mass-media ruse pentru simplul motiv ca este ceva adevarat”, afirma The Guardian.

Daily Telegraph este de parere ca divortul va spori interesul general pentru viata personala a presedintelui Putin. Citand surse proprii, publicatia afirma ca Liudmila petrece cea mai mare parte a timpului sau pe un domeniu situat la granita cu Estonia si care a costat 1 milion de lire sterline. Ziarul face, de asemenea, referire la zvonurile potrivit carora fosta sotie a liderului rus s-ar pregati sa intre la manastire.