Campania Beijingului de a ţine sub control nivelul ridicat al datoriilor şi supracapacităţile de producţie va continua, ca parte a reformelor structurale. De asemenea, reformele fiscale sunt un obiectiv cheie al autorităţilor chineze, care vor să permită guvernelor locale să-şi asume mai multă responsabilitate pentru propriile lor bugete şi datorii, a apreciat Xi.

''Guvernul va pune în ordine reglementările şi practicile care împiedică piaţa unificată şi concurenţa loială, va sprijini dezvoltarea firmelor private şi va stimula vitalitatea tuturor tipurilor de entităţi ale pieţei. Va fi deschis şi mai mult sectorul serviciilor către investitorii străini'', a dat asigurări oficialul chinez.

Totuşi, deşi şi-a exprimat sprijinul pentru reformarea pieţei şi pentru firmele private, Xi a cerut de asemenea firme de stat mai mari şi mai puternice. ''Executivul va promova întărirea, îmbunătăţirea şi expansiunea capitalului statului, prevenind eficient pierderile înregistrate de activele de stat, va adânci reforma companiilor de stat, va dezvolta proprietatea mixtă în economie şi va cultiva concurenţa pe plan global cu firmele de vârf'', a declarat preşedintele Chinei.

Acesta a adăugat că vor trebui adoptate măsuri pentru majorarea consumului, ca o fundaţie pentru dezvoltarea economiei, va trebui extinsă clasa de mijloc şi reduse diferenţele de dezvoltare între zonele rurale şi cele urbane. China ar urma să înregistreze anul acesta cel mai solid ritm de creştere din ultimii ani, pe fondul boom-ului din construcţii, dar analiştii avertizează că economia încă este puternic dependentă de măsurile de stimulare care au majorat creditarea, scrie agerpres.