"Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul", a declarat Iohannis, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, precizeaza agerpres. El a explicat motivele pentru care iniţiază acest referendum.

"Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi îl respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, o naţiune unde autorităţile colaborează loial, o naţiune cu un Parlament puternic, cu un Guvern performant sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile, pe câţiva politicieni din situaţii dificile? Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni? Asta este întrebarea. Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni integri şi credibili în vârful statului, asta îmi doresc eu pentru România şi asta cred îşi doresc românii. Asta este întrebarea: Ce fel de naţiune vrem să fim? Şi pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român voi convoca acest referendum", a spus Iohannis.

"Cum s-a ajuns aici, la numai o lună după alegeri? În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie, dar după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-aţi pohtit, grija ce-aţi avut-o se vede că nu a fost cea din campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate. Grija primă a fost să (...) vă ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi. Asta e situaţia, unii mulţumiţi, unii nemulţumiţi", a afirmat Iohannis.

El a arătat că ar fi dorit, "în condiţii normale", ca la început de mandat parlamentar, să vorbească despre lucruri importante pentru România.

"Aş fi putut să vă vorbesc despre centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aş fi putut să vorbesc, poate, despre proiectul de ţară. Cu toţii (...) ne dorim, în definitiv, o Românie puternică şi prosperă. Cu toţii ne dorim ca României să-i meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi foarte nemulţumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele trei zile arată că aproape 80% dintre români consideră că ţara merge în direcţia greşită", a menţionat Iohannis.