Potrivit sursei citate, summitul de două zile început sâmbătă, când a avut loc prima sesiune cu tema ''Alianţa pentru Dezvoltare durabilă - promovarea investiţiilor cu caracter social şi de mediu'', reuneşte lideri din aproximativ 45 de state. Duminică, participanţii la summit vor avea convorbiri în format închis, pe tema "Conjunctura internaţională actuală". Summitul se va închide cu citirea Declaraţiei ce va fi adoptată în marja reuniunii CELAC - UE. 

Un parteneriat strategic între UE şi statele din America Latină şi Caraibe a fost lansat la Rio de Janeiro în 1999, în vederea promovării cooperării de pe poziţii de egalitate în domeniile economic, comercial, investiţional, politic, al schimbărilor climatice, migraţiei etc. 

Până în prezent au avut loc şase summituri CELAC-UE, iar la ultima reuniune la nivel înalt, găzduită de Madrid în 2010, a fost adoptat un plan de acţiune în domeniul cooperării între cele două entităţi. 

În afara participării la Summitul CELAC - UE (25 - 28 ianuarie), preşedintele Traian Băsescu va efectua şi o vizită oficială în Peru, pe 28 şi 29 ianuarie.