"Am primit informaţia cea mai tragică pe care o putem aduce la cunoştinţă poporului nostru. La 16.25 /20.55 GMT/, astăzi, 5 martie, a murit comandantul nostru, preşedintele Hugo Chavez Frias", a declarat Maduro.

Preşedintele populist al Venezuelei bogate în petrol a devenit cel mai vocal şi controversat lider din America Latină şi a fost principalul oponent al Washingtonului în regiune, aminteşte AP.
Vicepreşedintele Nicolas Maduro a mai afirmat că Chavez a murit "după ce s-a luptat cu o boală grea aproape doi ani".
                  
Decesul pare să stabilească alegeri prezidenţiale de înlocuire a lui Chavez, a cărui boală l-a împiedicat să depună jurământul pentru noul mandat în care a fost reales anul trecut, mai notează AP.
                  
Potrivit constituţiei, şeful Congresului, Diosdado Cabello, va asuma preşedinţia interimară.
                  
Anunţul a fost făcut la doar câteva ore după ce Maduro a declarat că guvernul a expulzat din ţară doi diplomaţi americani.
                  
Maduro a spus de asemenea că "nu avem nicio îndoială" că boala lui Chavez, cancerul de care suferea şi care a fost diagnosticat pentru prima dată în iunie 2011, a fost provocată de "inamicii istorici ai patriei noastre".
                  
El a comparat situaţia cu cea de la moartea liderului palestinian Yasser Arafat, susţinând că Arafat a fost "inoculat cu o boală".
                  
În rândul apropiaţilor lui Chavez se susţinea de mult timp că Statele Unite ar fi fost în spatele unei tentative eşuate de a-l răsturna în 2002, iar el a jucat frecvent cartea antiamericană pentru a obţine sprijin. Venezuela a fost fără un ambasador american din iulie 2010.
                  
Maduro este succesorul ales de Chavez şi a început să joace un rol mai important după ce liderul socialist a dispărut la începutul lunii decembrie pentru a fi supus unei a patra operaţii de cancer în Cuba.