"Majoritatea scenaristilor sunt democrati, sunt progresisti", explica Marin Winkler, un specialist in seriale tv. "Printre altele, tot mai multe femei semneaza aceste scenarii, iar publicul acestui gen de filme este in special feminim", mentioneaza el.

Prima femeie presedinte a aparut in 1985 intr-un sitcom, Hail to the Chief, in interpretarea lui Patty Duke. A urmat Geena Davis in Commander in Chief (2005), apoi Julia Louis-Dreyfus in Veep (2012).

Primul sef de culoare al administratiei de la Casa Alba, David Palmer, a debarcat pe micile ecrane in 2002, in serialul 24, rolul fiind increditat actorului Dennis Haysbert. Doi ani mai tarziu, Jimmy Smith a oferit varinta latino a unui presedinte american in The West Wing. Scenaristul serialului, fost consilier al fostului vicepresedinte Al Gore s-a inspirat din evolutia lui Barack Obama, pe atunci in campanie pentru Senat.

"Acest gen de seriale ofera o noua imagine presedintelui, facandu-l mai accesibil si inscriindu-l in viata de zi cu zi a telespectatorului, gratie unei naratiuni de lunga durata", explica Marjolaine Boutet, istoric. In plus, se atenueaza distinctia dintre fictiune si realitate.

O autenticitate care, printre altele, ingrijoreaza, comenteaza Lefigaro.fr. "Imi place la nebunie House of Cards. 99% din ce faceti voi acolo este adevarat. Numai 1% este gresit si are legatura cu faptul ca niciodata nu veti putea impune, in viata reala, adoptarea intr-un ritm atat de alert a unei legi privind educatia", i-ar fi spus Bill Clinton lui Kevin Spacey, care i-a dat viata lui Frank Underwood.