În ultimele zile, cotaţia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborând sub pragul de 30 de dolari/baril, după ce în luna decembrie Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să nu îşi reducă producţia, pentru a pune capăt tendinţei de scădere a preţurilor, în pofida faptului că piaţa mondială suferă de pe urma unui exces de ofertă.

În ultimul său raport lunar, IEA şi-a păstrat neschimbate estimările potrivit cărora în 2016, comparativ cu 2015, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu aproximativ 1,2 milioane barili pe zi, până la o medie de 95,7 milioane barili pe zi, după ce în 2015, comparativ cu 2014, a crescut cu 1,7 milioane barili pe zi.

'Credem că piaţa petrolului se confruntă cu perspectiva unui al treilea an consecutiv în care oferta va depăşi cererea cu un milion de barili pe zi şi va exista o presiune enormă asupra capacităţii sistemului petrolier da a o absorbi în mod eficient' se arată în raportul IEA, citat de agerpres.

În condiţiile în care economia mondială încetineşte, IEA estimează că în 2016 producţia de petrol a ţărilor OPEC va scădea cu 300.000 de barili pe zi (bpd), până la 31,7 milioane bpd. În timp ce autorităţile iraniene susţin că vor majora imediat producţia cu 500.000 de barili pe zi după eliminarea sancţiunilor internaţionale, IEA prognozează o majorare mai modestă, de doar 300.000 bpd. Cu toate acestea, IEA estimează că revenirea petrolului iranian pe pieţele mondiale va contracara o mare parte din reducerea cu aproximativ 600.000 bpd a producţiei de petrol a ţărilor care nu sunt membre OPEC.