Preţurile ar putea înregistra anul acesta o evoluţie în formă de "V", cu un declin la mijlocul anului, deoarece Rezerva Federală a SUA va majora ratele dobânzilor, apoi aurul se va reechilibra, ajungând la 1.350 de dolari uncia în trimestrul patru din 2017, a apreciat analistul Daniela Corsini de la Intesa.

Incepand cu 1 ianuarie, cotatia metalului galben a avansat cu 12%, în condiţiile în care turbulenţele sporesc apetitul pentru acest activ, valoare de refugiu preferată de investitori în momente de incertitudine.

"Pieţele sunt volatile din cauza incertitudinilor. Şi dacă datele economice din SUA rămân solide, atunci aurul îşi va reintra in rolul de obstacol în calea inflaţiei", a explicat expertul bancii italiene.

La randul sau, argintul ar putea urca la 19 dolari uncia până la sfârşitul anului, după ce miercuri se tranzacţiona la 18,2395 dolari uncia. Anul acesta, preţul argintului a urcat cu 15%.

În 2017, se va înregistra o cerere solidă din India - a doua mare piaţă a aurului la nivel global - în timp ce, în Europa, incertitudinile provocate de alegerile din Franţa, Germania şi Marea Britanie vor sprijini achiziţiile de aur, susţine analistul Intesa, scrie agerpres.