Ca baza de calculare a pretului pentru pietele din Germania, Marea Britanie si Belgia vor fi luate tranzactiile spot cu gaze de la burse. In termen de doi ani, Statoil intentioneaza sa reduca ponderea contractelor legate de indicele petrolier de la 45% la 25%, satisfacand, astfel, una dintre cerintele UE. Acelasi lucru se asteapta si de la Gazprom.

Acum, pretul contractelor Statoil va fi legat de o combinatie de preturi la gaze pe zi, pe luna si pe un sezon inainte inregistrate la puncte de distributie precum cel britanic National Balancing Pont si cel olandez Title Transfer Facility.

Aceasta modificare de calcul a pretului la gaze va permite ca respectivele tarife sa corespunda echilibrului real dintre cerere si oferta. In prezent, clientii Statoil si Gazprom reproseaza celor doua companii facptul ca preturile la gaze stabilitate in functie de evolutia pietei petrolului sunt considerabil mai ridicate decat valoarea carburantului la bursa si nu corespund pretului de livrare la consumatorul final.