Indicele Bloomberg al mărfurilor a trecut la profit în 2016, pentru prima dată în şase ani. Reprezentând performanţa mărfurilor importante, cu o treime la energie, metale şi agricultură, câştigurile au fost concentrate în domeniul metalelor industriale şi al energiei.

Sectorul energetic va fi subiectul unei atenţii împărţite. Piaţa americană de gaze naturale va fi determinată de severitatea iernii din SUA şi de cererea ulterioară pentru gaz. Piaţa petrolului, între timp, se va concentra pe capacitatea producătorilor Opec şi non-Opec să livreze reducerile de producţie promise, în timp ce ţin sub observaţie şi nivelurile de producţie din ţările ce nu sunt cuprinse în acordul din noiembrie, mai ales Libia, Nigeria şi SUA.

Cel mai mare pericol pentru petrol în primul trimestru vine dintr-o posibilă lichidare long, ca urmare a creşterii rapide a pariurilor futures optimiste la un record pe parcursul lunii decembrie, arată Ole Hansen. Deşi în T1 2017 cel mai probabil ţiţeiul Brent va rămâne peste 50 dolari/baril, piaţa îşi va îndrepta atenţia din ce în ce mai mult către îndeplinirea reducerilor de producţie, scrie agerpres.

Având în vedere istoria negativă a OPEC în ceea ce priveşte respectarea ţintelor sale de producţie declarate, posibilitatea creşterii producţiei în Libia sau Nigeria şi reacţia colectivă probabilă a producătorilor americani de uleiuri din şisturi bituminoase, e posibil ca traiectoria ascendentă a minimelor mai ridicate şi a vârfurilor să aibă parte de provocări în câteva situaţii, consideră Ole Hansen în analiza sa.

Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în primul trimestru, luând în considerare doar poziţia long combinată de aproape 900 milioane barili pentru ţiţeiurile WTI şi Brent. O poziţie cu o asemenea dimensiune record necesită menţinerea unei volatilităţi scăzute şi a conformităţii. Orice eşec a oricăreia dintre cele două cerinţe ar putea declanşa o scădere rapidă în care petrolul s-ar putea prăbuşi cu 5 până la 10 dolari.

În ceea ce priveşte metalele preţioase, aurul s-a întors la profit în 2016 pentru prima dată în patru ani, perspectiva de la începutul lui 2017 fiind o copie a sentimentului negativ faţă de metalele preţioase observat la începutului lui 2016.

Promisiunile viitoarei administraţii SUA, pentru politici care să ajute creşterea, au declanşat o rotaţie importantă a obligaţiunilor către acţiuni în T4 2016. Perspectiva câtorva creşteri ale dobânzii din partea Rezervei Federale, combinată cu creşterea randamentelor obligaţiunilor, dolarul mai puternic şi preţurile mai mari ale acţiunilor, toate acestea au ajutat la schimbarea perspectivei pentru aur şi a determinat un exod masiv din investiţiile de 'hârtie'.

Fondurile speculative au redus o poziţie long record în futures pentru aur cu 85%, în timp ce investitorii în produse tranzacţionate la bursă au scos 225 de tone, din cele 600 ce au fost cumpărate în timpul primelor 10 luni ale lui 2016. Traiectoria dolarului, mai ales faţă de EUR şi JPY, rămâne neclară, dar luând în considerare posibilitatea de creştere a dolarului, prognozăm turbulenţe viitoare limitate din această creştere, arată Ole Hansen.

Deşi preşedinţia lui Trump a fost iniţial percepută ca fiind negativă pentru metalele de investiţii, vor exista câteva riscuri ce ar putea schimba această impresie. Ascensiunea votului populist, care a adus Brexit-ul şi victoria lui Trump, va creşte nesiguranţa înaintea alegerilor cheie din Germania, Franţa şi Olanda. În SUA, riscul unui război comercial, mai ales cu China, şi o politică externă dusă pe Twitter ar putea crea cerere pentru active sigure.

Eşecul aurului, în ceea ce priveşte încercarea de a întrerupe tendinţa descendentă din 2011 în câteva ocazii anul trecut, fac ca metalul să fie în căutare de sprijin. A găsit susţinere la 1,125 dolari/uncie, după corecţia de 76,4% adusă de redresarea din perioada decembrie 2015-iulie 2016. În T1 2017, aurul este ţintuit în intervalul 1.100 - 1.200 de dolari/uncie, cu o prognoză de final de an la 1.325 de dolari/uncie.

Metalele industriale au condus redresarea mărfurilor la finalul lui 2016, pe baza cererii puternice din China şi a speranţelor de după victoria lui Trump pentru o creştere mai mare în SUA şi o cerere ulterioară mai mare. Fiind tranzacţionat lateral timp de peste un an, cuprul a sărit cu aproape 15% în noiembrie şi decembrie. Alegerea lui Trump şi promisiunea de a stimula cheltuielile în infrastructură au ajutat foarte mult la declanşarea unei creşteri importante a cererii speculative pe pieţele la termen din New York, Londra şi Shanghai.