La nivelul oraşelor mici, preţul mediu a fost de 570 euro/mp, similar valorii din ultimele şase luni, se arată în studiul DARIAN. În marea majoritate a oraşelor, preţurile au înregistrat uşoare aprecieri, fapt care denotă că piaţa imobiliară din România revine încet-încet pe un trend ascendent.

În ceea ce priveşte preţul apartamentelor noi, acesta a înregistrat o uşoară apreciere, de la 776 euro/mp în semestrul II 2014 la 779 euro/mp în semestrul I 2015. În Capitală, preţul mediu a rămas neschimbat atât faţă de semestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

Preţurile medii de tranzacţionare aferente caselor şi terenurilor au cunoscut o uşoară depreciere la nivel naţional (0,4% în cazul caselor şi 1,4% la terenuri), comparativ cu perioada similară din 2014.

Faţă de semestrul II 2014, Capitala şi-a menţinut nivelul chiriilor şi gradul de ocupare pe toate segmentele pieţei comerciale. Randamentele, însă, au înregistrat uşoare contracţii, cuprinse între 25 şi 50%.

Oferta de spaţii de birouri din Bucureşti se menţine constantă la aproximativ 2,4 milioane mp. În afara Capitalei, cea mai mare piaţă de birouri este cea din Cluj-Napoca, cu circa 190.000 mp, urmată de Iaşi (125.000 mp), Timişoara (aproximativ 100.000 mp) şi Braşov (80.000 mp), aceste patru oraşe cumulând sub un sfert din 'stocul' din Capitală.

În Bucureşti, nivelul chiriei pentru spaţiile de birouri a rămas constant, de 15,5-18,5 euro/mp/lună pentru spaţiile premium, 12-13 euro/mp/lună în Cluj Napoca şi Iaşi, între 12-14 euro/mp/lună în Timişoara, iar în Braşov chiriile sunt cuprinse între 11 şi 13 euro/mp/lună.

La începutul anului, stocul modern de spaţii industriale la nivel naţional era de aproximativ 1,8 milioane de mp, jumătate fiind în zona Bucureşti-Ilfov. După Capitală, cele mai importante centre logistice se concentrează în Cluj, Ploieşti, Arad, Iaşi, Timişoara şi Braşov.

La nivel naţional, stocul de spaţii comerciale moderne este estimat la 1,7 milioane mp, dintre care 950.000 mp se află în Capitală. Având în vedere că în România o mare parte a veniturilor populaţiei sunt orientate către produsele alimentare şi de larg consum, există, conform analiştilor DARIAN, o competiţie mare pentru extindere în rândul comercianţilor din industria alimentară. În marile oraşe miza este la nivelul hypermarketurilor şi supermarketurilor, iar în oraşele mai mici, cu putere de cumpărare redusă, este la nivelul magazinelor de proximitate. Chiriile spaţiilor comerciale s-au menţinut constante în Capitală, dar au cunoscut o uşoară scădere în marile oraşe din provincie. În Bucureşti, spaţiile comerciale situate pe arterele principale se închiriază cu 35-45 euro/mp/lună, fără TVA, respectiv cu 18-23 euro/mp/lună, fără TVA, pe artere comerciale secundare.