De asemenea, profitul operaţional ajustat a crescut cu 52% în trimestrul al treilea până la 804 milioane de euro, în condiţiile în care atât preţul petrolului cât şi marja de rafinare a grupului OMV au crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut. Rezultatul operaţional anunţat de OMV este superior estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe un profit operaţional de 756 milioane de euro.

Preţul de referinţă al barilului de petrol a crescut cu 20% numai în trimestrul al treilea şi este cu aproape 10% mai mare decât în urmă cu un an. În plus, producţia de hidrocarburi a OMV a crescut şi ea cu aproximativ 40.000 de barili echivalent petrol pe zi până la 341.000 boe pe zi.

La fel ca şi rivalii săi mai mari, OMV a redus costurile pentru a face faţă impactului scăderii preţului petrolului. Acest lucru a permis OMV să îşi dubleze marja de rafinare pe segmentul downstream (rafinare şi marketing) până la şapte dolari per baril, scrie agerpres.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).