Astfel, preţul petrolului marca Brent, de referinţă în Europa, a crescut marţi cu 2,61 dolari (+2,36%), la 113,34 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, potrivit The Guardian. La randul sau, petrolul american WTI a urcat la 108,7 dolari/baril, adica un salt de 2,63%. Bursa din Arabia Saudită a afisat o scadere de 3%, iar cea din Dubai de 7%, analiştii comentând că declinul este cauzat de tensiunile din Siria, însă reacţia investitorilor este exagerată.

Cotaţia aurului, considerat o investiţie sigură în situaţii de criză, a urcat, la randul ei, cu 0,5%, la 1.411,3 dolari pe uncie. In alta ordine de idei, indicele bursier global MSCI All Country World Index a coborât cu 0,5%, în timp ce yenul japonez s-a apreciat cu 0,6% faţă de un coş de valute de referinţă, indicând scăderea apetitului investitorilor pentru risc şi trasferurile de capital către active cu un grad ridicat de siguranţă.

În Turcia, lira a atins un minim istoric faţă de dolar, cursul urcând pentru prima dată la 2 lire/dolari, după apariţia unor informaţii în presă potrivit cărora statul ar urma să se alăture unei acţiuni împotriva Siriei. Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a afirmat luni că folosirea armelor chimice în apropiere de Damasc la 21 august este "de necontestat". Kerry a declarat că Siria va da socoteală pentru folosirea de arme chimice împotriva populaţiei civile.

Washingtonul analizează o eventuală intervenţie militară împotriva regimului sirian. Un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron a declarat marţi că Marea Britanie pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară ca răspuns la folosirea armelor chimice în Siria, precizând că nu a fost luată încă nicio decizie. Cameron şi-a scurtat vacanţa pentru a reveni la Londra, în urma escaladării situaţiei din Siria, mentioneaza, in context, Mediafax.