Petrolul marca Urals s-a tranzactionat luni in jurul valorii de 98 de dolari, barilul Brent, cu extractie din Marea Nordului, coborand, la randul lui, sub 102 dolari. In ultimele 12 luni Urals a pierdut 11,3%, iar de la inceputul anului, 8,2%.

Cauze sunt numeroase: productia Libiei de petrol a crescut cu un sfert comparativ cu saptamana trecuta, au disparut temerile legate de eventule perturbari in exporturile irakiene, scaderea cererii de petrol in Europa si Asia.

E adevarat, precizeaza expertii citati de presa de specialistate, orice agravare a situatiei din Ucraina va impinge preturile in sus: zilele trecute, cand Kievul a anuntat distrugerea tehnicii militare ruse, iar Moscova a dezmintit informatia, pretul barilului Brent s-a scumpit in cateva ore cu 1 dolar.

Comentand, cotidianul economic Vedomosti scrie ca, pentru piata rusa, 100 de dolari/baril constitutie un prag psihologic important, dar in programele de investitii ale companiilor petroliere petrolul costa mai putin, in jur de 95 de dolari/baril.

Daca insa pretul coboara sub 90 de dolari/baril, nivel la care se va mentiona o perioada mai indelungata de timp, petrolistii vor fi nevoiti sa procedeze la o revizuire a cheltuielilor pentru investitii. Asa s-a intamplat, spre exemplu, aminteste analistul Andrei Plosciuk, de la Raiffeisen, in 2008, cant aurul negru s-a ieftinit de la 147 de dolar la 40 de dolari/baril.

Scaderea cotatiilor reprezinta un pericol real pentru bugetul tarii, a carui stabilitate este asigurata de pret al petrolului de 100-105 dolari/baril, precizeaza Iulia Tseplieaeva, de la Sberbank.

Ori, incetinirea cresterii economice si venituri reduse din taxe si impozite antreneaza, de cele mai multe ori, o majorare a cheltuielilor,  dand peste cap toate calculele bugetare initiale. E adevarat, subliniaza Sberbank, lucrurile o vor lua razna numai daca pretul petrolului va aluneca sub 80 de dolari/baril.