Analistul Michael Huson, de la CMC Markets, spune ca aceasta prabusire este consecinta directa a cresterii livrarilor de aur negru pe pietele mondiale. "China si Europa isi incetinesc ritmul de crestere, iar loviturile aeriane lansate de SUA impotriva pozitiilor islamistilor din Siria si Irak protejeaza furnizarea de petrol din Orientul Mijlociu. Este un moment ideal pentru scaderea preturilor", a explicat expertul, citat de agentia Bloomberg.

Piata este "supusa unui amestec bine inchegat de factori" de natura sa traga valorile in jos, a apreciat, pe de alta parte, Robert Yawger, de la Mizuho Securities USA.

In primul rand, a detaliat el, este vorba de vigoarea monedei americane: valoarea dolarului fata de principalele valute mondiale a urcat marti la cel mai inalt nivel incepand din iulie 2010. Iar o apreciere a bancnotei verzi creste costul de achizitie a petrolului brut, cotat in dolari, pentru investitorii care lucreaza cu alte valute.

Un rol important l-a avut, de asemenea, anuntul Departamentului american al energiei privind cresterea rezervelor de titei ale SUA, evolutie considerata drept semnalul unei cereri slabe sau a unei oferte puternice. Potrivit analistilor intervievati de agentia Dow Jones Newswire, stocurile au sporit cu 900.000 de barili saptamana trecuta.

"Daca aceasta crestere a rezervelor se confirma, acest lucru ar putea impinge pretul petrolului sub pragul psihologic de 90 de dolari/bari", ceea ce nu s-a mai intamplat din aprilie 2013, a comentat Robert Yawger.