La bursa londoneza ICE, contractele de petrol marca Brent cu livrare in luna decembrie au fost cotate la 60,34 dolari/baril, un plus de 1,74% fata de valoare din deschiderea tranzactiilor. Ultima data, titeiul extras din Marea Nordului, de referinta in Europa, a trecut pragul psihologic de 60 de dolari in 3 iulie 2015.

In paralel, s-a scumpit si petrolul american marca WTI, care a atins 53,78 dolari/baril, in crestere cu 2,2%.

Expertii intervievati de agentia Bloomberg au pus aceasta evolutie a pietei in contextul valului de opimism generat de convingerea ca OPEC va prelungi acordul de reducere a livrarilor de titei, dar si pe fondul tensiunilor dintre Irak si Kurdistantul irakian.

"Nu au existat informatii care sa antreneze o crestere a pretului la petrol", au comentat analistii Raiffeisen Bank. "Dar in ultimul timp, scumpirea titeiului a fost determnata, pe de o parte de promisiunea Arabiei Saudite de a reduce exporturile de petrol incepand din noiebmrie, iar pe de alta, de hotararea Kurdistanului de a-si proclama independenta. In replica, Turcia a amenintat cu suspendarea tranzitului de petrol pe teritoriul ei, iar Irakul a avertizat ca ar putea interzice Kurdistanului sa livreze aur negru, ceea ce ar insemna disparitia de pe piata a 500.000 de barili", au explicat expertii.