Astfel, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie se tranzacţiona, in cursul diminetii de miercuri, pentru 34,83 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani şi jumătate.

'Dolarul american puternic şi temerile legate de cerere şi oferta abundentă pun presiuni pe preţul petrolului', au explicat analiştii de la Commerzbank. In opinia lor, majoritatea actorilor de pe piaţă consideră că tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran sunt negative pentru preţul barilului pentru că anuleaza posibilitatea ca Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol să ajungă la un acord care să permită o acţiune concertată destinată reducerii supraofertei de petrol.

Preţul barilului de petrol, care a pierdut peste 30% in 2015, a înregistrat un declin accelerat în luna decembrie după, ce la ultima sa reuniune, OPEC, organizaţie responsabilă pentru o treime din petrolul mondial, a decis să menţină actualul nivel de producţie în pofida preţurilor scăzute. Producţia de petrol a statelor membre OPEC se situează undeva în jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi.

În ultimele zile, Arabia Saudită şi mai mulţi dintre aliaţi săi sunniţi au rupt relaţiile diplomatice cu Iranul, sau au redus nivelul acestora, decizii care agravează criza declanşată de executarea imamului şiit Nimr Baqer al-Nimr de către Riad şi provoacă temeri privind escaladarea tensiunilor într-o regiune marcată deja de conflicte.