Jorge Leon, care raspunde, in cadrul OPEC, de elaborarea rapoartelor analitice, a apreciat ca in 2017, pretul barilului se va situa in jurul valorii de 50 de dolari, in conditiile in care, anterior, respionsabili ai cartelului petrolului au oferit prognoze mai optimiste, evocand un pret de 60 de dolari/baril.

Expertul rus Aleksandr Pesechnik este de parere ca preturile ar putea urca la 90-100 de dolari/baril inca din 2018, dar daca sunt respectate anumite conditii. In primul rand, OPEC si producatorii independenti de petrol trebuie sa prelungeasca acordul de reducere a productiei pentru alte sase luni. In al doilea rand, esential este un mediu speculativ favorabil, pe fondul unor situatii conflictuale in lume.

La fel de importanta este inclusiv relansarea economiei unuia dintre cei mai mari consumatori de petrol din lume, China. Un rol important revine, in egala masura, Rezervei federale a SUA care, daca va continua linia conservatoare a politicii sale va stimula cresterea pretului la titei.

Totusi, subliniaza Pesenchnik, "90-100 de dolari/baril reprezinta scenariul optimist. Deocamdata insa nu sunt intruniti factori care sa sustina cotatiile. Prin urmare, cea mai rezonabila prognoza nu trece de 65 de dolari/barilul de petrol".