Deprecierile de active la centralele E.ON pe bază de combustibil fosil şi la depozitele de gaze naturale au provocat companiei germane pierderi de 3,03 miliarde de euro în primele şase luni din acest an, faţă de un profit de 1,15 miliarde de euro în perioada similară din 2015. În ultimii doi ani, E.ON a mai înregistrat deprecieri de active de peste 14 miliarde de euro, pe fondul declinului preţului energiei.

Cel mai probabil deprecierile de active nu vor fi suficiente. Estimăm o capitalizare bursieră a Uniper de aproximativ trei miliarde de euro. Participaţia rămasă va avea un nivel foarte scăzut, a apreciat Guido Hoymann, analist la B. Metzler Seel Sohn & Co. KGaA, în Frankfurt.  În primul semestru din 2016, profitul net ajustat al E.ON fără Uniper a scăzut cu 28%, la 604 milioane de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 645 milioane de euro.

De asemenea, compania şi-a reafirmat obiectivul de a înregistra anul acesta un profit net ajustat între 600 milioane de euro şi un miliard de euro şi un profit operaţional de 2,7 - 3,1 miliarde de euro. Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 12% în primul semestru din 2016, la 2,9 miliarde de euro, în timp ce veniturile s-au situat la 20,25 miliarde de euro, scrie agerpres.

"EON a înregistrat rezultate financiare solide în primul semestru din acest an, într-un mediul operaţional dificil", a afirmat directorul financiar Michael Sen. Datoria companiei germane a urcat la 24,8 miliarde de euro, de la 21,3 miliarde de euro la sfârşitul lui 2015. Anul trecut, E.ON a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.