Grupul minier BHP Billiton a anunţat că va opri producţia la mina Escondida din Chile, cea mai mare mină de cupru din lume, pe perioada unei greve de protest care va începe joi. Separat, compania Freeport-McMoRan Inc a informat că va reduce producţia la mina Grasberg din Indonezia, a doua mare mină de cupru din lume, din cauza problemelor legate de reînnoirea autorizaţiei sale de minerit.

În aceste condiţii, cotaţiile la cupru pe trei luni la London Metal Exchange au crescut miercuri cu peste 2%, până la 5.925 de dolari pe tonă. Aceasta, după ce, de la începutul anului şi până în prezent, cotaţiile la cupru au crescut cu 6,5%, pe fondul estimărilor privind creşterea cheltuielilor guvernamentale pentru infrastructură în SUA şi China.

Mina Escondida produce aproximativ 5% din cuprul mondial. Lucrătorii de la această mină au votat săptămâna trecută să intre în grevă, după ce au respins ultima ofertă de majorare a salariilor venită de la conducerea companiei. Analiştii susţin că greva ar putea dura maximum o lună, având în vedere că precedentele greve s-au terminat după câteva săptămâni. În 2011, minerii de la Escondida au intrat în grevă timp de două săptămâni, iar în 2006 a fost o altă grevă care a durat 25 de zile.

În cazul minei Grasberg, firma Freeport-McMoRan a avertizat încă de săptămâna trecută că va fi forţată să reducă producţia şi să facă o serie de concedieri, dacă nu obţine o nouă licenţă de export până la finele lunii februarie. "Negociem în continuare cu Guvernul", a declarat purtătorul de cuvânt de la Freeport Indonesia, Riza Pratama.

Împreună, minele Escondida şi Grasberg sunt responsabile pentru 80% din oferta mondială de cupru. Analiştii de la Standard Chartered au estimat că producţia mondială de cupru va fi redusă cu peste 5.000 de tone zilnic dacă cele două mine vor opri producţia, scrie agerpres.