Oamenii de stiinta au analizat datele exploziilor solare produse pe suprafata astrului. Cercetatorii au estimat drept foarte posibila aparitia unor supereruptii, inclusiv a celor capabile sa sporeasca stralucirea Soarelui cu 30% si sa "spulbere" stratul de ozon care protejeaza Pamantului.

Se considera ca in timpul unor astfel de evenimente astronomice se degaja o energie de cateva ori mai mare decat luminozitatea obisnuita a Soarelui. In Univers s-au inregistrat explozii si mai puternice, dar acest gen de eruptii se intampla cam o data la 20 de milioane de ani.

Potrivit concluziei expertilor, de regula au loc eruptii mai putin intense, dar suficient de periculoase pentru Terra. Astfel, "superfurtuna" solara din 1859 a generat o furtuna geomagnetica, intrata in istorie sub denumirea de Evenimentul Carrington, dupa numele ceretatorului britanic care a descris fenomenul.

Dupa toate probabilitatile, o asemenea eruptie se va produce spre sfarsitul secolului XXI, antrenand scoaterea din functiune a satelitilor orbitali, perturbarea transportului aerian, dar si distrugerea sistemelor de racire a centralelor nucleare.