Scenariul descris de Institutul IMD raspunde la trei categorii de factori.

1. Supraincalzirea pietelor financiare. Cresterile inregistrate de burse sunt considerate, in general, normale. Dar, afirma expertii elvetieni, ele nu corespund unor factor tangili. Prin urmare, ele sunt, in principal, speculative, cu multa volatilitate. Politicile promovate nu au contribuit la o crestere a bunastarii generale, ci au servit, in principal, imbogatirii industriei financiare de pe Wall Street sau din City-ul londonez, oferind iluzia redresari, afirma expertii IMD.

Prin urmare, majoritatea analistilor asteapta o corectie a acestui fenomen in urmatoarele luni. Investitorii nu-si mai pot asuma atatea riscuri. Dar, cum nici unul nu spera sa fie ultimul care sare din tren, corectia poate fi, ca de obicei, brutala.

2. O corectie similara celei a preturilor la imobiliare in tarile unde acestea cunosc o crestere anormala. In Brazilia, Canada, dar mai ales in Marea Britanie, cresterea preturilor la imobiliare nu este este justificata de o cerere corespunzatoare. Ea se explica prin abundenta creditelor accesibile.

3. Crestere a riscurilor legate de falimente bancare aproape pretutindeni in lume, inclusiv in China (din cauza sectorului imobiliar). Riscul bancar va agrava riscul datoriei publice in tarile care nu au procedat la o restructurare suficient de severa a managementului bugetar. Cum este cazul Frantei, spre exemplu.