Aprovizionarea arată doar o uşoară tendinţă de reducere, aşa că procesul de revenire la un echilibru va lua ceva timp şi va avea nevoie de sprijinul cererii - care trebuie să devină mai robustă. Deocamdată, am văzut o creştere robustă a cererii şi asta pentru că preţurile joase o încurajează. Dar Rezerva Federală a SUA pregăteşte o creştere de dobândă, într-o perioadă în care activitatea economică globală scade, ceea ce ne face să credem că o încetinire a cererii de ţiţei este destul de probabilă, subliniază expertul Saxo Bank.  

In raportul sau publicat zilele acestea, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a subliniat riscul unui preţ pe baril de sub 50 de dolari, cu o posibilă întoarcere către 80 dolari spre finalul acestui deceniu. Ceea ce va susţine preţul, în cele din urmă, va fi creşterea continuă a cererii, deşi într-un ritm mai lent decât ce am văzut în ultimii doi ani, în contextul unor reduceri dramatice de investiţii din partea marilor companii petroliere de pe glob.

Potrivit AIE, industria de petrol şi gaze trebuie să cheltuiască 630 miliarde dolari anual, pentru a-şi menţine actualul nivel de producţie. De asemenea, prognozăm că ţiţeiul Brent va rămâne sub 50 dolari/baril până la finele anului, asta ca să nu mai menţionăm posibilul impact asupra preţului pe care l-ar putea avea stocurile de ţiţei iranian care vor intra pe piaţă din 2016. Vedem, totodată, un risc minim ca preţul să coboare sub 40$/baril, având în vedere că actualul preţ e suficient de scăzut pentru a asigura producţia statelor nemembre OPEC, arată analiza.

Pe măsură ce piaţa se va echilibra în 2016, vom vedea preţul începând să crească, în cele din urmă, dar nu mai mult de 65 dolari pe baril, până la finele anului viitor, consideră analiştii Saxo Bank, scrie agerpres.