In documentul postat pe site-ul Ministerului de finante al SUA se precizeaza, printre altele, ca seful statului rus ”detine investitii in compania Gunvor si poate avea acces la activele companiei”. In urma cu cativa ani, mai precis in 2007, analistul Stanislav Belkovski, l-a acuzat pe Putin ca poseda aceasta companie de comercializare a petrolului, ba chiar un intreg imperiu de afaceri.

Belkovski afirma, la acea data, ca Putin controleaza „cel putin 75% capitalul  Gunvor”, plus 37% din Surgutneftegaz si 4,5% din Gazprom. In general, estima analistul, toate activele care, chiar daca nu apartin de-jure presedintelui, valoareaza peste 40 de miliarde de dolari. Chiar daca Putin nu dispune de ele in mod direct, nota Belkovski, el se bucura de beneficii importante pe de urma lor.

Gunvor a negat cu vehementa acele informatii. Obligat de imprejurari, grupul Gunvor a revenit cu declaratii, sustinand ca intre el si Putin nu exista nici o legatura. „Presedintele Putin nu este si nu a fost niciodata patronul Gunvor. In plus, el nu beneficiaza de pe urma afacerilor Gunvor. Orice alta interpretare a lucrurilor constituie pura fantezie”, precizeaza Gunvor.

Oricum, pe lista neagra a SUA se regaseste numele omului de afaceri Ghennadi Timchenko, fondatorul si unul dintre marii actionari ai Gunvor. In tinerete, cei doi au lucrat impreuna la Sankt Peterburg. Interesant este ca, in asteptarea sanctiunilor americane, Timchenko a vandut actiunile Gunvor, tranzactia fiind incheiata in utlima clipa, practic, la 19 martie.

Pe de alta parte, sanctiunile americane au vizat banca Rossia, condusa, conforma SUA, de un grup de oameni de afaceri din Sankt-Peterbusrg, care fac parte din anturajul lui Putin. Institutia detine active in valoare totala de 10 miliarde de dolari, iar vineri, Putin si-a deschis aici cont. Anterior, MarterCard si Visa au anuntat ca suspenda orice operatiuni cu respectiva banca.