'Fondul Monetar Internațional vine o dată în vizită la începutul lui iunie și apoi mai vine la sfâșitul lui iulie. Rectificarea se va discuta cu precădere în cea de-a doua vizită, de la sfârșitul lunii iulie. Prima rectificare va fi la sfârșitul lui iulie, începutul lui august', a declarat Voinea, într-un interviu pentru Radio România Actualități.

Potrivit ministrului citat, datele preliminare arată că deficitul bugetar la patru luni este 'undeva' la 0,3% din produsul intern brut, în scădere față de 0,8% din PIB în perioada similară a anului trecut. Datele semidefinitive referitoare la deficitul bugetar la patru luni vor fi anunțate pe 25 mai.

Pe de altă parte, Liviu Voinea a precizat că ar trebui ca nivelul de creștere a economiei românești să se reflecte și în încasările bugetare.

'Sunt convins ca programul de restructurare al ANAF (Agenția Națională de Administrate Fisală — n.r.) funcționează și încasările vor merge cel puțin în ritmul în care merge și economia. Ca urmare, vor fi peste ce a fost bugetat. Cu siguranță, economia va crește mult mai mult decât scenariul pe care s-a făcut bugetul de 2,2% creștere economică. Eu estimez ca în jur de 4% pe ansamblul anului și este firesc ca această creștere să se vadă și în încasările bugetare', a precizat Voinea la RRA.

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Buget a explicat faptul că pentru inundații au fost alocate sume din fondul de rezervă și vor continua să fie alocate fonduri pe măsură ce apar necesități.

'Ele sunt evident situații urgente și neprevăzute. Oamenii au nevoie de bani și se alocă. Tocmai, este bine ca încasările să fie mai mari ca să putem aloca acești bani fără a afecta deficitul', a precizat sursa citată.

Deficitul bugetar după primul trimestru al acestui an s-a redus la 0,14% din PIB, față de 0,67% din PIB în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Pentru 2014, autoritățile române și Fondul Monetar Internațional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât și pe metodologia ESA a Uniunii Europene. România a încheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creștere de 3,8% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o țară membră a Uniunii Europene, potrivit unor estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).