Potrivit surselor citate, PDL va semna luni, după şedinţa BPN al partidului, un protocol cu Iniţiativa România Liberală.

"PDL va semna luni un protocol cu Iniţiativa România Liberală şi toţi cei de la această Iniţiativă se vor înscrie în PDL. Andrei Chiliman se va înscrie în PDL şi va fi prim-vicepreşedinte", au precizat sursele citate.

Din IRL mai fac parte şi Vlad Moisescu şi Diana Tuşa.

Delegaţia Permanentă a PNL a decis, în 27 mai 2013, excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, după ce edilul a activat timp de 24 de ani în PNL, motivul sancţiunii fiind săvârşirea unor "abateri grave de la disciplina partidului". Propunerea de excludere a primarului Andrei Chiliman şi a deputatului Diana Tuşa, înaintată de BPN Delegaţiei Permanente a PNL, a fost aprobată cu  139 de voturi ”pentru” şi 8 voturi ”împotrivă”.

Excluderea lui Andrei Chiliman din PNL a venit după un an de conflict deschis între el şi Crin Antonescu. De altfel, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu şi Diana Tuşa lansaseră în aprilie 2013 Iniţiativa România Liberală.

În septembrie 2013, Forţa Civică şi PNŢCD au semnat un protocol cu Iniţiativa România Liberală de includere a acesteia în Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr, liderii acestor formaţiuni precizând că vor avea candidat unic la prezidenţiale şi candidaţi comuni la europarlamentare. Însă, după rezultatul dezastruos de la alegerile europarlamentare din acest an, IRL s-a despărţit de PNŢCD. Colaborarea FC-PNŢCD încetase mai devreme.