Noile bancnote sunt produse din polimer, care este mai curat, mai puţin dăunător mediului şi mai greu de falsificat decât actualele bancnote produse pe bază de bumbac, susţine Banca Angliei. "Folosirea polimerului face ca noile bancnote să reziste mai bine atunci când sunt strivite în buzunare sau când ajung în maşina de spălat", a subliniat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Marea Britanie este una din ultimele mari economii care adoptă bancnotele de plastic, astfel de bancnote fiind deja în circulaţie în Canada, Mexic, Noua Zeelandă şi Australia. În Scoţia există în circulaţie un număr limitat de bancnote de plastic de cinci lire, încă din luna martie 2015.

O nouă bancnotă de plastic de 10 lire, pe care va figura imaginea scriitoarei Jane Austen, urmează să fie introdusă în 2017 în timp ce o bancnotă de 20 de lire cu imaginea pictorului J.M.W. Turner va fi introdusă din 2020, precizeaza agerpres.

Banca Angliei a emis bancnote de hârtie de la crearea sa în 1694. Primele sale bancnote tipărite au fost emise în 1853, înainte de această dată bancnotele erau scrise de mână şi semnate de unul din casierii băncii.

Peste 20 de ţări din întreaga lume au introdus bancnotele din polimeri, începând cu Australia în 1988, urmată de Indonezia, Thailanda, Malaezia, Noua Zeelandă şi Canada. România a introdus primele bancnote de plastic-polimer în 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare când a emis bancnota de 2.000 de lei.