"Bazinul raului Ind este o bomba cu ceas, care poate exploda in orice moment, amplificand deficitul resurselor de apa din regiune si provocand schimbari climatice ireversibile. Exista si alte conflicte legate de accesul la apa, iar noi le analizam astazi pentru ca Terra sa poata intra pe o traiectorie pasnica si stabila de utilizare a resurselor de apa", a declarat Vladimir Smahtin, directorul Institutul ONU pentru resurse de apa, mediul inconjurator si sanatate.

Potrivit omului de stiinta, conflictul din Indostan s-a agravat in ultimii ani- in urma cu aproape o luna, India a suspendat lucrarile comisiei bilaterale permanente privind raul Ind, structura care gestiona relatiile vizand apa dintre India si Pakistan incepand din 1960, cand aceste tari au semnat un tratat in acest sens.

In virtutea acelui document, India a putut folosi apa provenite din trei afluenti estici ai raului, Pakistanul primind acces la afluentii vestici si la cursul principal de apa. In septembrie anul curent, guvernul de la New Delhi si-a exprimat, pentru prima data, intentia de a revizui acordul sau chiar de a-l denunta, declaratie interpretata de Islamabad drept o actiune agresiva din partea vecinului sau, ca o "declaratie de razboi".

Analizand situatia creata, expertii ONU au ajuns la concluzia ca, intr-adevar, pericolul izbucnirii unui conflict armat a sporit in mod alarmant. O parte din vina revine unor factor care tin de schimbarile climatice si care, treptat, a redus volumul de apa ai afluentilor raului Ind, dar si de consumul tot mai mare de apa inregistrat in China si Afganistan.

Unul dintre coautorii raportului, Robert Wirsing, sustine ca lunga istorie a conflictelor dintre cele trei puteri nucleare din regiune - Pakistan, India si China - nu lasa loc decat de prognoze pesimiste privind evolutia situatiei din zona, eventualitatea izbucnirii unui conflict, inclusiv nuclear, in urmatorii ani urcand la cote datatoare de fiori.