Medicul nu a avansat o data precisa, dar a estimat ca, dupa toate probabilitatile, transplantul va fi efectuat mai aproape de sarbatoarea Craciunului, adica in decembrie anul viitor.

Rusul Valeri Spiridonov, un tanar de 30 de ani, programator si care sufera de boala Werdnig-Hoffmann, o afectiune neuromusculara progresiva care-l obliga sa traiasca intr-un scaun cu rotile, a acceptat sa se implice in proiect. Se apreciaza ca operatia va dura in jur de 36 de ore. 

Intr-un interviu acordat, in ianuarie anul curent, agentiei RIA Novosti, Canavero a declarat ca el si echipa lui de specialisti au reusit sa raspunda tuturor criticilor formulate la adresa lor. "O serie de reviste prestigioase au acceptat sa publice articolele noastre care descriu cum functioneaza protocolul GEMINI", a spus chirurgul italian.

Pe de alta parte, el a precizat ca astfel de experiemente sunt efectuate in China unde, potrivit medicului Ren Xiaoting, seful echipe de chirurgi care se ocupa de astfel de cazuri, au fost inregistrare progrese considerabile in pastrarea capacitatii de functionare a creierului dupa desprinderea capului de trup si "cuplarea" lui la alt corp.

"Cele mai multe dintre criticile venite din partea colegilor de breasla se refera la faptul ca, in opinia lor, maduva spinarii si trunchiul cerebral nu pot fi lipite si, drept urmare, pacientul al carui cap va fi transplantat, va deveni complet paralizat. Am efectuat doua serii de experimente in China si Coreea de Sud, care au demonstrat ca nu este asa", a continuat Canavero.