Două proceduri au fost lansate în Statele Unite împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiune sexuală de către Nafissatou Diallo, o cameristă originară din Guineea, cea penală fiind clasată, iar cea civilă putându-se încheia luni, relatează AFP care pezintă principalele date ale cazului.

Procedura penală a fost clasată anul tecut, iar procedura civilă ar putea să se încheie luni cu un acord financiar.
2011
- 14 mai: Dominique Strauss-Kahn, la vremea respectivă director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), este arestat pe Aeoportul JFK în timp ce se pregăteşte să plece spre Franţa, sub acuzaţia că a agresat-o sexual, la prânz, pe o cameristă originară din Guineeea, în apartamentul său din Hotelul Sofitel, la New York. El este încarcerat timp de patru nopţi, inculpat, iar ulterior plasat sub arest la domiciliu, la New Yotk, până la 1 iulie. Demisionează din funcţia de director general FMI pe 19 mai.

- 6 iunie: DSK pledează vinovat.

- 25 iulie: Nafissatou Diallo pezintă versiunea sa "adevărată" pentru postul ABC.

- 8 august: în timp ce procedura penală se stinge, camerista depune plângere în civil pentru "agresiune violentă şi sadică", cu scopul de a obţine despăgubiri.

- 23 august: sunt abandonate acuzaţiile penale, la New York. Procurorul recunoaşte că DSK a avut o "relaţie sexuală" cu Diallo, dar subliniază că aceasta a minţit în mod repetat despre trecutul său, un lucru care "i-a afectat în mod grav credibilitatea".

- 4 septembrie: DSK revine la Paris.

- 18 septembrie: DSK recunoaşte, pentru TF1, o relaţie "nepotrivită" cu Diallo, dar afirmă că nu a fost "nici violentă, nici prin constrîngere".

- 26 septembrie: avocaţii săi newyorkezi cer clasarea plângerii depuse în civil, afirmând că DSK era protejat la momentul faptelor de o imunitate, în calitate de director general al FMI.

- 25 noiembrie: avocaţii lui DSK şi o anchetă a New York Review of Books relansează ipoteza unui complot cu scopul de a-l "distruge din punct de vedere politic".

2012

- 28 matie: prima audiere la New York în procedura civilă, avocaţii lui DSK pledează pentru imunitate.

- 1 mai: judecătorul Douglas McKeon îi refuză o imunitate diplomatică lui DSK şi deschide calea pregătirii unui proces civil la un tribunal din Bronx.

- 14 mai: DSK contraatacă şi cere "cel puţin un milion de dolari" despăgubiri din partea lui Nafissatou Diallo pentru "acuzaţii calomnioase" şi declaraţii false, insistând asupra "oportunităţilor sale profesionale piedute".

- Vara încep discret negocieri cu privire la un acord amiabil, în vederea evitării unui proces.

- 30 noiembrie: avocatul principal al lui DSK anunţă că speră la semnarea unui acord în termen de câteva zile. Cotidianul Le Monde evocă un acord în valoare de şase milioane de dolari, avocaţii americani ai lui DSK denunţă "informaţii complet false".

- 10 decembrie: şedinţă la un tribunal din Bronx, la New York, în vederea finalizării unui acord amiabil între cele două părţi.

Principalii actori ai procedurii civile newyorkeze Diallo-DSK

- Nafissatou Diallo, în vârstă de 33 de ani: o cameristă originară din Guineea, imigrată în Statele Unite la sfârşitul anilor '90, care lucra la Hotelul Sofitel, unde afirmă că Dominique Strauss-Kahn a agresat-o sexual pe 14 mai 2011. Văduvă, ea locuia la vremea respectivă în Bronx doar cu fiica sa, în vârstă de 15 ani. Nu a mai fost văzută în public din august 2011. La începutul scandalului, Hotelul Sofitel a prezentat-o drept o angajată model. Procurorul din cadrul procedurii penale a denunţat minciuni repetate din partea acesteia.

- Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 63 de ani: fost director general FMI, fost ministru, prezentat înainte de scandal drept cel mai bine plasat în vederea alegerilor prezidenţiale din Franţa, în mai. După ce s-a întors în Franţa, el a creat o firmă de consultanţă, la Paris, şi participă la conferinţe în străinătate. Nu a explicat niciodată cu precizie ce s-a petrecut în apartamentul din Hotelul Sofitel, dar a declarat că a fost vorba despre un raport sexual neplătit, fără violenţă şi fără constrângere.

Este inculpat, în Franţa, într-un caz cunoscut sub numele de Carlton.

- judecătorul Douglas McKeon, în vârstă de 64 de ani: ales în 1989 în cadrul Curţii Supreme din Bronx, reales neîntrerupt de atunci şi până în prezent. El a devenit administrator al cazurilor civile, în 2011. Un democrat, judecătorului îi place să sublinieze că s-a născut în Bronx şi că locuieşte în continuare aici. Tatăl său a lucrat ca aprod în acelaşi tribunal. Judecătorul McKeon s-a specializat în cazuri legate de erori medicale.

- Kenneth Thompson, în vârstă de 46 de ani: unul dintre avocaţii lui Nafissatou Diallo, alături de partenerul său Douglas Wigdor. Fost procuror, el a devenit cunoscut, după cazul Abner Louima, un haitian torturat şi violat de poliţişti newyorkezi în 1997, prin contribuţia pe care a avut-o la condamnarea acestora. A ajuns rapid să aibă relaţii tensionate cu procurorul procedurii penale. În schimb, el a fost discret în cadrul procedurii civile. A anunţat recent că intenţionează să candideze în alegerile pentru postul de procuror federal din Brooklyn.

- William W. Taylor: unul dintre avocaţii lui DSK, membru al firmei de avocatură Spaeder LLP cu sediul la Washington, remarcat frecvent de către presa de specialitate americană. Este un specialist în "cazuri complexe", potrivit site-ului său. El l-a apărat deja pe DSK în cazul Piroska Nagy la FMI.

Ocupându-se frecvent de dosare importante, el l-a apărat în anii '90 pe şeful de cabinet al preşedintelui Bill Clinton în cazul cunoscut sub numele "Whitewater" şi pe fostul preşedinte al Comitetului Olimpic de la Salt Lake City, în anii 2000.