In varsta de 32 de ani, printul mostenitor a promis o Arabie "moderata", rupta de imaginea unei tari arabe considerata o lunga perioada de timp drept exportator al wahabismului, o versiune mai riguroasa a islamului, cu care s-au hranit numerosi jihadisti pretutindeni in lume, noteaza cotidianul elvetian Le Temp.

Discursul vine pe fondul amplelor reforme inspirate de print si care marcheaza cea mai mare miscare cuturala si economica din istoria moderna a regatului. In aplauzele celor peste 2.500 de factori de decizie veniti din toate cele patru colturi ale planetei, Mohammed ben Salmane a vorbit despre "un islam moderat, tolerant, deschis lumii si altor religii".

"Este cea mai clara viziune expusa vreodata" in legatura cu viitorul Arabiei Saudite, a comentat analistul Lori Boghardt, de la Washington Institute for Near Est Policy. "Este evident ca va transforma regatul, ceea ce inseamna o sfera religioasa mai docila si mai putin influenta", a adaugat expertul.

Acest proiect al unei "Arabii moderate" comporta insa riscuri, putand declansa o reactie din partea conservatorilor. Dar lucrurile s-au urnit deja din loc. Luna trecuta, spre exemplu, femeile au primit dreptul de conducere si au marcat sarbatoarea nationala alaturi de barbati. Asa ceva nu s-a mai vazut.