În 16 februarie, Ministerul Apărării din Austria anunţa că va da în judecată Airbus şi Eurofighter în Austria pentru că au indus în eroare autorităţile de la Viena în legătură cu preţul de achiziţie, livrarea şi echipamentele avioanelor, un prejudiciu estimat la 1,1 miliarde de euro. Grupul aeronautic european Airbus s-a declarat surprins de acuzaţiile formulate de Ministerul austriac al Apărării privind comanda pentru avioanele Eurofighter din anul 2003.

Vineri seara, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a confirmat un raport al publicaţiei austriece Kurier. El a declarat: "Din punctul de vedere al normelor de conformitate în legislaţia din Marea Britanie şi SUA, există indicaţii că jurisdicţia autorităţilor britanice şi americane poate fi justificată din cauza tranzacţiilor în compensare cu firmele din SUA".

Ministerul acuză Airbus şi consorţiul că au pretins ilegal aproape 10% din preţul de achiziţie de 1,96 miliarde de euro pentru aşa numitele tranzacţii de compensare. Astfel de tranzacţii, care implică alocarea activităţii spre companiile locale, sunt parte din acord, dar costurile lor ar fi trebui raportate separat. "Nu este exclus ca după finalizarea investigaţiilor să facem o cerere către autorităţile britanice sau americane", a afirmat oficialul austriac. Acesta a adăugat că Ministerul Apărării lucrează cu firmele americane de avocatură Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.

Airbus este un lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă, de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu. Airbus Helicopters a inaugurat, recent, noua fabrică din România, o investiţie de 52 milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018, mentioneaza agerpres.