Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti şi Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat vineri dimineaţă 115 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni de amploare în vederea destructurării clanurilor "Cămătarilor" şi "Sportivilor", specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă.

Printre cei reţinuţi se află şi liderii clanurilor "Cămătarilor" şi "Sportivilor", Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, precum şi Nica Robert Florin, zis Nica, şi Roşca Radu Cristian, zis Roşca.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat aproape 200.000 de lei, 33.000 de euro, 3.400 de dolari, opt arme de foc şi muniţie aferentă acestora, dar şi mai multe maşini care aparţineau membrilor grupărilor.

De asemenea, oamenii legii au confiscat mai multe laptopuri, telefoane mobile, carduri de memorie, cartele SIM, aproximativ un kg de aur, peste 10 grame de droguri, nouă ceasuri, dar şi mai multe înscrisuri pe care le foloseau pentru a întreprinde activităţi de camătă precum documente bancare, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de împrumut şi mai multe agende.

Procurorii susţin că activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale.

Astfel, în perioada 2008 - 2012, în spaţiul public, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti, situaţii ce au avut drept consecinţă directa punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a unor terţe persoane.

În al doilea rând, procurorii DIICOT au documentat şi activitatea infracţională a învinuiţilor constând în aceea că au săvârşit infracţiuni de violenţă, generatoare de beneficii financiare substanţiale, în principal în material acordării/recuperării unor împrumuturi de bani cu camătă.

''Modalitatea violentă în care au acţionat membrii celor două clanuri, expunerea publică cu ocazia faptelor comise şi folosirea armelor de foc au generat în rândul victimelor şi al opiniei publice un sentiment de teama şi au fost de natură a tulbura grav ordinea şi liniştea publică'', susţin procurorii.

În cauză se efectuează cercetări faţă de 67 de învinuiţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, potrivit Agerpres.